Liście kolendry jako przyprawa do mięs

 

Wraz z nadejściem maja rozpoczął się też sezon grillowy. Wysokie temperatury i piękne słońce za oknem zachęcają do wspólnego biesiadowania w przydomowych ogrodach czy też na działkach. Wielu z nas uwielbia potrawy przyrządzone na grillu, a wśród nich królują oczywiście kiełbasy i mięso. Żeby takie mięso było odpowiednio aromatyczne, warto je na kilka godzin przed położeniem na grilla, zamoczyć w specjalnej marynacie. 

Aromatyczna kolendra do potraw

liść kolendry do marynatCiepłe popołudnie, zielone otoczenie i zapach grilla, to jeden z najbardziej sielskich klimatów, jakie możemy sobie wyobrazić w okresie letnim. Grillować zaczynam praktycznie od razu, jak zrobi się ciepło, najczęściej ma to miejsce w maju. Na grillu przygotowujemy coraz bardziej wymyślne potrawy, ale oczywiście królują kiełbasy i mięso. W przypadku mięsa doskonale smakuje ono, kiedy wcześniej zostanie wymoczone w specjalnej marynacie. Do przyprawiania mięsa na grilla doskonale nadaje się kolendra. Liść kolendry do marynat kupić możemy w dobrym sklepie zielarskim lub możemy też złożyć zamówienie online. Kolendra posiada bardzo intensywny, a zarazem orzeźwiający aromat. Jej liście bogate są w różnego rodzaju witaminy, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Suszone liście kolendry najlepiej sprawdzają się w połączeniu z innymi ziołami i przyprawami, takimi jak bazylia czy suszona papryka. Kolendrę możemy zakupić w trzech różnych wariantach. Do grillowanych lub wędzonych mięs najlepiej sprawdzi się kolendra suszona, ale możemy też korzystać z kolendry w postaci nasion, które mają słabszy aromat, ale za to posiadają więc minerałów. Ostatnią opcją jest świeża kolendra z doniczki lub z ziemi. Hoduje się ją tak samo jak bazylię czy oregano. Mimo tego, że kolendra posiada dość specyficzny, nieco egzotyczny smak, to z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników, którzy wykorzystują ją nie tylko do grillowania.

Bez względu na to, czy jemy potrawy grillowane, smażone czy pieczone, o ich smaku i aromacie decydują przede wszystkim odpowiednio dobrane przyprawy. Jedną z przypraw, która w ostatnich latach zyskuje na popularności, jest kolendra. Suszoną kolendrę wykorzystuje się, na przykład, przy tworzeniu marynat do grillowanego mięsa. Kolendra w połączeniu z innymi przyprawami zapewnia niezapomniany smak i zapach.