Aromatyczna kawa ziarnista

Chodź używki nie są dobre dla naszego zdrowia, to kawa jest wskazana w niewielkich ilościach. Jej smak i aromat pobudza do życia niejednego z nas, bo zawiera kofeinę, która sprawia, że serce szybciej nam bije i mamy energię do działania.

Jakie są rodzaje kaw?

kawy ziarniste do ekspresów ciśnieniowychWczesne wstawanie nie jest łatwe dla większości z nas, bo z reguły mamy problem z rozbudzeniem się. Wtedy niezastąpiona jest poranna kawa, która potrafi stawić na nogi. Pijemy ją na różne sposoby jako ziarnistą, mieloną lub rozpuszczalną. Oczywiście najlepsza jest ziarnista, ponieważ zawiera pełnię aromatu zamkniętą w każdym ziarenku. Ważne jest mielenie jej zaraz przed przyrządzeniem, aby nie utraciła swej mocy. Trzeba pamiętać, że kawy ziarniste do ekspresów ciśnieniowych dzielą się na trzy gatunki: arabica, robusta i liberica. Każda z nich charakteryzuje się odmiennym smakiem, zapachem i aromatem, co prawdziwy smakosz tego napoju od razu rozróżni. Przy wyborze kawy należy zwracać uwagę także na oznakowania na opakowaniu, ponieważ mówią nam jakiej jakości są ziarna i skąd pochodzą. Jedne mają bardziej gorzki, kwaśny lub słodki smak, co można wyczuć pijąc małą czarną. Jeżeli nie mamy ekspresu, to aromatyczną kawę możemy przygotować także w zaparzaczu czy specjalnym tygielku. Taka kawa jest zdecydowanie najlepsza, zwłaszcza na świeżo zaparzona. Na pewno nie może się z nią równać kawa rozpuszczalna, której daleko do jakości i smaku kawy ziarnistej. W każdej dobrej kawiarni kawa podawana jest z ekspresu i przeważnie jest w ziarnach.

Kawy ziarniste mogą być palone do różnego stopnia, co także wpływa na ich smak. Równie dobrze w niektórych sklepach możemy kupić kawę w zielonych ziarnach, która nie jest jeszcze palona. Na pewno dobra kawa idealnie będzie pasować do każdego spotkania.